4 Μαρτίου 2016

Δολοφονήθηκε η οικολόγος ακτιβίστρια Μπέρτα Κάσερες


H Μπέρτα Κάσερες, επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτόχθονων Λαών της Ονδούρας (Copinh) γνωστή οικολόγος ακτιβίστρια,δολοφονήθηκε σήμερα Πέμπτη στην Ονδούρα.

Έγινε γνωστή από τους αγώνες της για τα δικαιώματα των αυτοχθονων ,τους αγώνες για τη γη και τους φυσικούς πόρους .Για την αποτροπή κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στο ποταμό Γκουαλκάρκε, στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα, στη βορειοδυτική Ονδούρα, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό θα στερούσε το νερό (και θα ξερίζωνε) εκατοντάδες αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής.

Το 2015 είχε τιμηθεί με το βραβείο Goldman, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την προάσπιση του περιβάλλοντος.

'I'm a human rights fighter and I won't give up'

Το 2013 ,όπως αναφέρει ο Guardian ,μίλησε για τις απειλές που δεχόταν : "Δεν μπορώ να περπατήσω ελεύθερα στο έδαφος μου ή να κολυμπήσω στον ιερό ποταμό και είμαι αποκομμένη από τα παιδιά μου, εξαιτίας των απειλών. Δεν μπορώ να ζήσω ειρηνικά,σκέφτομαι πως θα με σκοτώσουν ή θα με απαγάγουν Αλλά αρνούμαι να πάω στην εξορία.Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα....Θέλω να ζήσω, υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω ακόμα να κάνω σε αυτόν τον κόσμο. Παίρνω προφυλάξεις, αλλά στο τέλος, σε αυτή τη χώρα, όπου υπάρχει απόλυτη ατιμωρησία, είμαι ευάλωτη. Όταν θέλουν να με σκοτώσουν, θα το κάνουν."

Σύμφωνα με το democracynow ,στις 20 και 25 Φεβρουαρίου συμμετείχε ,μαζί με κοινότητες αυτοχθονων,σε ειρηνική δράση για την προστασία του ποταμού Γκουαλκάρκε όπου και δέχτηκαν απειλές .
Η μητέρα της, η Μπέρτα Φλόρες δήλωσε πως η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ακτιβίστριας, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είχε καμία προστασία από το κράτος, ενώ της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν τον μεταλλευτικό τομέα και τις υδροηλεκτρικές εταιρίες

Από το 2009,με το στρατιωτικό πραξικόπημα των απόφοιτων του Αμερικανικού Στρατού (School of the Americas),η Ονδούρα έχει δει εκρηκτική αύξηση  καταστροφικών για το περιβάλλον επενδυτικών "Αναπτυξιακών" σχεδίων , που εκτοπίζουν τις αυτόχθονες κοινότητες.Σχεδόν το 30% της γης της χώρας διατέθηκε σε εξορυκτικές εταιρίες δημιουργώντας ζήτηση για φθηνή ενέργεια που θα τροφοδοτούσε τις δραστηριότητες της εξόρυξης. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, η κυβέρνηση ενέκρινε εκατοντάδες έργα κατασκευής φραγμάτων σε όλη τη χώρα,την ιδιωτικοποίηση ποταμών,γης,και τον ξεριζωμό των κοινοτήτων. Η Καταστολή των κοινωνικών κινημάτων και οι στοχευμένες δολοφονίες είναι ανεξέλεγκτες. Η Ονδούρα έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο.

πληροφορίες από : theguardian 
democracynow



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου