24 Σεπτεμβρίου 2016

To προσφυγικό


Πέρσι τέτοια εποχή περίπου, έπεφταν προτάσεις να δοθεί το νόμπελ ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες του Αν. Αιγαίου για την αλληλεγγύη που έδειχναν απέναντι στους πρόσφυγες που κατέφθαναν στα νησιά τους από τα Τουρκικά παράλια με σκοπό την προώθησή τους στην Κεντρική Ευρώπη. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, το σκηνικό έχει ανατραπεί πλήρως και ακούγονται κραυγές εναντίον τους που τους κατηγορούν ούτε λίγο ούτε πολύ για ρατσισμό.. Τι μεσολάβησε;

Μεσολάβησε το διαχρονικά, βαθύτατα ρατσιστικό Γερμανικό κράτος, μιά αριστερή, ή "αριστερή" αν προτιμάτε, κυβέρνηση του Ελλαδικού χώρου, ουσιαστικά μιά τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί τον ορισμό της ενδοτικότητας, μιά κατάπτυστη συμφωνία με τον νεο-οθωμανό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον επονομαζόμενο και σουλτάνο της Τουρκίας, η οποία έγινε χωρίς να ερωτηθεί καθόλου η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και μιά Αριστερά της πλάκας, μιά Αριστερά των καφενείων και των ουζερί την περίοδο πριν την κρίση, η οποία τώρα που έσφιξαν τα πράγματα, τρώει συνέχεια σφαλιάρες από τους νεοφιλελεύθερους και ζαλισμένη καθώς είναι, αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω της..

Για να τα δούμε όμως από πιό κοντά τα πράγματα. Η Γερμανία εκμεταλλευόμενη την γενική αστάθεια, οικονομική και πολιτική που η ίδια η Δύση, της οποίας αποτελεί εξέχον μέλος, έχει δημιουργήσει σε όλον τον πλανήτη, αστάθεια που παράγει πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, αποφάσισε να δεχτεί στο έδαφός της τέτοιους ανθρώπους προκειμένου να ισοφαρίσει την πληθυσμιακή υποχώρηση του δικού της λαού. Οι πληροφορίες λένε ότι αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Προσοχή όμως όχι όποιων κι όποιων! Θέλει Σύρους μόνον, που δεν είναι και τόσο μαυριδεροί και πάλι όχι όποιον - όποιον Σύρο. Θέλει μορφωμένους και οικογενειάρχες που να πληρούν όσο γίνεται περισσότερο τις προτεσταντικές προδιαγραφές περί οικογένειας και εργασίας. Άνοιξε λοιπόν τα σύνορά της και άρχισε την διαλογή. Κάποια στιγμή όμως μετά από κάνα χρόνο περίπου, διαπίστωσε ότι το πράγμα άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτο και αποφάσισε να το φρενάρει παρά το ότι μάλλον δεν έβαλε μέσα όσους ήθελε αρχικά να βάλει.

Τι σκέφτηκε λοιπόν; Αυτό που πάντα έκανε όταν αντιμετώπιζε τέτοιου είδους κρίσεις. Να φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία να μαντρώσει τους ανθρώπους και αφού τους περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο να εισάγει όσους πληρούν τις ρατσιστικές προδιαγραφές της. Και να τα φτιάξει όχι στο έδαφός της αλλά στην Ελλάδα που θεωρεί ζωτικό της χώρο. Χωρίς να ρωτήσει λοιπόν κανέναν, συμφώνησε με τον Ερντογάν και στη συνέχεια ανακοίνωσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα φτιάξει "Hot Spot", όπως υποκριτικά ονόμασε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου. 
Και για να χρυσώσει το χάπι έδωσε και μερικά εκατομμύρια ευρώ στον Ερντογάν πρώτα απ' όλα, και στη συνέχεια και στην Ελλάδα, προσοχή όμως, όχι στο Ελληνικό κράτος, αλλά σε ΜΚΟ! για να διαχειριστούν για λογαριασμό της την κατάσταση. Πολλές από αυτές τις ΜΚΟ τις έστειλε η ίδια ενώ άλλες δημιουργήθηκαν από Έλληνες λαμόγια ή και μαφιόζους που μυρίστηκαν ζεστό χρήμα και έπευσαν.. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ήρθε το Καλοκαίρι, έπαθε καθίζηση ο τουρισμός των νησιών με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να πέσουν, σηκώθηκαν αντιδράσεις και φτάσαμε στα ωραία, με εξεγέρσεις των κρατουμένων - προσφύγων, με επεισόδια ξυλοδαρμών εναντίον προσφύγων, με στρατιωτικά αγήματα που κατόπιν συμβουλής του λιμενικού (!) δεν πάνε να κάνουν έπαρση και υποστολή σημαίας και όταν τελικά την επόμενη φορά το κάνουν, να παίζουν τον εθνικό ύμνο με συνοδεία τις αγριοφωνάρες κάποιων συγκεντρωμένων ακροδεξιών ή και όχι μόνον, κ.λπ.. κ.λπ.. Εν τω μεταξύ η κατάσταση στα νησιά θυμίζει Θεσσαλονίκη του 1ου παγκοσμίου πολέμου. Με ξένους αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους, με ξένα πολεμικά πλοία να περιπολούν στα ελληνικά (;) χωρικά ύδατα, με τους Τούρκους να ασκούν βέτο ώστε να μην κυκλοφορούν πολεμικά πλοία (ούτε Ελληνικά) στα Δωδεκάνησα και άλλα τέτοια όμορφα..

Και η Αριστερά; Τι έκανε και κάνει μπροστά σε αυτήν την κατάσταση; Τίποτε απολύτως! Δεν έχει θέση. Λειτουργεί σαν "φιλανθρωπικό σωματείο". Ή ακόμα χειρότερα, "τσαμπουκαλεύεται" με τους χρυσαυγίτες βάζοντας μπόλικο "αέρα στα πανιά" τους ,που θα έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης στον οποίον άρεσε να μιλάει με γνωμικά και παροιμίες.. Τι θα μπορούσε όμως να κάνει; Ποιά είναι δηλαδή τα χαρακτηριστικά μιάς αριστερής πολιτικής γι αυτό το θέμα; Πολύ πρόχειρα:

1) Να μη δεχτεί τα στρατόπεδα προσφύγων (hot spot).
2) Να πιέσει για τη διασπορά των ήδη εγκλωβισμένων προσφύγων σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι άλλωστε τόσο πολλοί..
3) Να μη δεχτεί την "φύλαξη" των συνόρων από ξένες δυνάμεις
4) Να πιέσει για την απομάκρυνση των ΜΚΟ και την ανάληψη της διαχείρισης του προβλήματος από κρατικές ελληνικές υπηρεσίες
5) Να καταγγείλει την συμφωνία Γερμανίας - Ερντογάν
6) Να δημιουργήσει κίνημα για την αναίρεση των συνθηκών που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες

Και καθώς βέβαια το θέμα των προσφύγων δεν είναι ανεξάρτητο από τα άλλα προβλήματα της χώρας με προεξάρχον το πρόβλημα της εθνικής ανεξαρτησίας, να προσπαθήσει να το συνδέσει με αυτά.. Αλλά...τι λέμε τώρα.. μήπως υπάρχει κίνημα γι αυτά τα άλλα για να δημιουργηθεί και για το προσφυγικό και να γίνει μιά τέτοια σύνδεση;
  
Thanasis Maramathas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου